HeaderVenseBoys

 
Van carnavals- naar voetbalvereniging 

historiesepia

Het ontstaan van de Vense Boys vindt zijn oorsprong in carnavalsvereniging De Waldkrekels.Toen die vereniging in 1970 namelijk tijdelijk ophield te bestaan, gingen een aantal leden op zwemles in Gennep. En daar is het idee ontstaan om een cafévoetbalvereniging op te richten. Kort daarna werd een vergadering belegd en de Vense Boys waren een feit.De initiatiefnemers van het eerste uur waren Toon Peters (toenmalig uitbater van café De Klok), Wiel Derks en Grad Vullings, die elftalleider werd. Logischerwijs werd de eerste wedstrijd van de boys gespeeld tegen een elftal van het zwembad uit Gennep.  

Voetballen bij ‘De Ploeg’

historieploeg
De eerste jaren werd er gespeeld op het ‘legendarische’ veld bij De Ploeg, zoals dat in de Vense volksmond heette. Dat is het stuk land op de hoek Kleefseweg/Vensestraat, tegenover de kerk en de huidige lagere school. Het voetballeven was anders dan tegenwoordig: omkleden gebeurde thuis, in de auto en soms bij Math Voss in de schuur, want kleedlokalen waren er niet.In die tijd kwamen er veel cafévoetbalverenigingen van de grond zoals in Groesbeek, Siebengewald en Bergen. Ook werd er regelmatig de grens overgestoken naar onze oosterburen, iets wat de boys heden ten dagen nog steeds regelmatig doen. Eén van de meest vooraanstaande tegenstanders uit die tijd was ‘De Blaaij’ uit Bergen. Dit gezelschap is, in tegenstelling tot de Vense Boys, echter allang in de vergetelheid geraakt. Verder werd regelmatig meegedaan aan toernooien, waarvan er natuurlijk ook een aantal werden gewonnen. Die overwinningen werden soms tot in de kleine uurtjes gevierd.  

Nieuw voetbalveld
In 1973 gingen Wiel Derks en Grad Vullings samen naar de Gennepse kermis, waar ze toenmalig wethouder Jan Stoffelen tegen het lijf liepen. Er kwam een gesprek op gang over een nieuw voetbalveld in Ven-Zelderheide en enkele weken later was het al geregeld. Op 1 juli 1974 werd het huidige veld in gebruik genomen.

10jarigjubileum


In 1980 werd het 10-jarig jubileum gevierd met een wedstrijd tegen het Veronica artiesten team en met penalty schieten op NEC doelman Harrie Schellekens. Uit die tijd stamt ook het ‘omkoopschandaal’ rond het Vense talent Piet Koster die voor duizend gulden werd weggekocht bij Achates, wat de haat/liefde verhouding met deze vereniging toentertijd naar een climax leidde.


Nieuwe lichting
In de jaren tachtig volgde een nieuwe lichting Vense Boys de oude op, iets wat bij veel andere  teams blijkbaar niet gebeurde en zo vielen steeds meer caféteams weg. Hiervoor kwamen wel enkele nieuwe terug, maar ook steeds meer veteranenteams behoren tegenwoordig tot de tegenstanders.Sinds de jaren negentig wordt het zeer succesvolle 6 tegen 6 toernooi gespeeld, een toernooi dat nog altijd op een grote populariteit kan rekenen: twintig teams uit binnen en buitenland spelen elke eerste zondag in juli om de Café De Klok Cup.

Jubilea

40jarigjubileum


Ook het 25-jarig jubileum in 1995 werd groots gevierd met wederom een wedstrijd tegen het Veronica artiesten team. Door als niet-KNVB vereniging toch steeds een nieuwe generatie spelers aan te spreken, is de vereniging nog steeds heel gezond te noemen. Meer dan zestig leden waren in 2010 dan ook getuige van het 40-jarige bestaan van de Vense Boys. Een wedstrijd tegen oud-NEC, een geweldige feestavond en diverse festiviteiten (waaronder het voetbalplaatjesboek) lieten zien dat de Vense Boys nog steeds midden in de Vense samenleving staan.

Het 45-jarig jubileum werd ook groots aangepakt. Met meerdere avonden feest, een wedstrijd tussen de huidige spelers van de boys en de oud-spelers en met een nieuw initiatief: een 6 x 6 toernooi voor jeugdspelers. Dit bleek direct al een groot succes en het jaar erna werd dit toernooi voor de tweede keer gehouden. Met net iets jongere spelers en speelsters, maar nog steeds een groot succes.

In 2016 kreeg mede oprichter Wiel Derks voor al zijn werkzaamheden voor de Vense samenleving een koninklijke onderscheiding.

Vense Boys staan inmiddels ook op Facebook: https://www.facebook.com/venseboys/ 
Daar vind je recente resultaten en acties, maar ook opstellingen en doelpuntenmakers. Soms met briljante foto's of filmpjes.