Iedere week krijgen zo’n 300 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand. De kans op overleven is het grootst als er binnen zes minuten wordt gestart met reanimatie.

Als burgerhulpverlener vergroot je de overlevingskans van mensen met een hartstilstand. Jij start met reanimeren totdat de professionele hulpverlening er is. Hierdoor kun je helpen levens te redden!

Het is van groot belang dat er genoeg burgerhulpverleners zijn geschoold die weten wat zij moeten doen bij een hartstilstand. Daarnaast is het voor de hulpdiensten lastig om op tijd op locatie te komen doordat er geen centrale post voor de ambulance in Gennep meer aanwezig is. Des te meer reden voor ons om het belang van burgerhulpverleners onder de aandacht te brengen.

Inmiddels hangen nu op vier locaties een AED!
Sinds kort hangt er een nieuwe AED op de Kleefseweg 74. Het betreft een Zoll AED Plus. Goed te zien vanaf de weg en voldoende ruimte om er met een auto bij te komen. Het was even puzzelen om te kiezen voor een locatie om optimaal bij te dragen
aan het landelijke AED-netwerk. Het uitgangspunt is daarbij dat er op een afstand van maximaal 500 meter een AED bereikbaar is voor de burgerhulpverleners. Naast de AED moeten er daarom ook voldoende vrijwilligers zijn opgeleid, ook in het buitengebied van Ven-Zelderheide. Met de trainingen die zijn gegeven in september hebben we weer nieuwe burgerhulpverleners kunnen opleiden en zijn ook de herhaaltrainingen ruimschoots door de al actieve vrijwilligers bijgewoond. Het is belangrijk dat deze burgerhulpverleners zich aanmelden op de hartslagnu.nl app zodat je opgeroepen kunt worden voor een reanimatie maar ook om de AED op te halen.

Hoe werkt het oproepsysteem?
Als via 112 een melding van een hartstilstand binnenkomt, roept HartslagNu automatisch burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer op. Zij krijgen een oproep op hun telefoon met de vraag om direct naar het slachtoffer te gaan om te reanimeren of om eerst een AED op te halen. Zij reanimeren net zo lang totdat de professionele hulpverlening het overneemt.

 


Locaties AED
In Ven-Zelderheide hebben we op drie locaties een AED hangen:
> Kleefseweg 61 (aan de gevel van Atelier Hoom-Meet)
> Kleefseweg 74
> Vensestraat 45 (voormalig Sauna Finlandia)
> Zelder 1 (aan de gevel van het kantoor DSV)

Nieuwe burgerhulpverleners altijd welkom!
Hoe meer burgerhulpverleners beschikbaar zijn, hoe groter de kans is dat iemand een hartstilstand overleeft! Wil jij ook graag een reanimatietraining volgen en weten hoe een AED werkt?

Meld je dan nu aan!
Dit kan via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Werkgroep Burgerhulpverlening Ven-Zelderheide
Doreth Peeter en Miriam Wezenberg-Mager