Historie Ven-Zelderheide

Ven-Zelderheide is een dorpje in uiterste noorden van Limburg in Nederland. Het maakt deel uit van de gemeente Gennep en telt bijna 800 inwoners (2008).

Het Ven is gelegen aan de N291. Daarnaast loopt het Pieterpad langs het dorpje. Bij het dorp ligt de Spiekerbeek. Aan de Kleefseweg ligt de molen Rust na Arbeid.

 Ven-Zelderheide is ontstaan uit de dorpskern Het Ven, de buurtschap Zelder en de heide die daar tussen gelegen was. De scheiding tussen Het Ven en Zelder zijn nog steeds duidelijk aanwezig. Het Zelder wordt als een apart buurtschap gezien, terwijl Het Ven en Ven-Zelderheide synoniem aan elkaar geworden zijn. De naam Ven is afkomstig van het plaatselijke dialect voor veen. Echter, in het dialect is ven met een langgerekte e en geschreven als Vèn. De vertaling naar het Standaardnederlands deed het accentteken verdwijnen, waardoor de langgerekte klank eveneens verdween.

Het dorp heeft sinds 2007 een eigen postcode t.w. 6599

Kapel

De Sint-Antonius-abtkapel uit de 15de eeuw zou uit dankbaarheid gebouwd zijn, in opdracht van de Hertogin van Kleef die om hulp bad na een ongeval aldaar.Deze kapel bevindt zich in de Vensestraat.