infoboekje

Windturbinepark

 

Op donderdag 23 januari jl. heeft de gemeenteraad van Kranenburg het gebied aangewezen voor het plaatsen van windturbines langs de Kartenspielerweg aan het uiterste puntje van de Gemeentegrens van Kranenburg.

Een windturbinepark van deze omvang is niet gewenst. Als Dorpsraad willen we een subcommissie oprichten met mensen welke zicht in dit thema willen verdiepen en in samenwerking met de vereniging Gegenwind (zie voor meer informatie www.tegenwindreichswald.eu) trachten dit initiatief tegen te houden of zoveel mogelijk te beperken.

Dorpsgenoten welke zitting willen nemen in deze commissie kunnen contact opnemen met Twan Haasen (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; 0651786261) of Ludger Pauls (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; 00491775105349).

Begin oktober 2014 organiseerde de gemeente Kranenburg een persconferentie die feitelijk de contractpartner introduceerde. Deze laatste zal het project, indien daarvoor de vereiste procedures zijn doorlopen, tot uitvoering brengen. Het aantal windmolens daty maximaal op de Kartenspielerweg gebrouwd kan worden is teruggebracht tot twaalf. De interviews die eerder door de omroep Gennep (NIMA.RTV) zijn uitgezonden kunt U (nog eens) bekijken via de volgende link:

embed video plugin powered by Union Development

Op dinsdag 18 februari hebben we als Dorpsraad een goede informatiebijeenkomst gehad waar iedereen zowel door Burgemeester Steins van Kranenburg en de Vereniging Gegenwind Reichswald geinformeerd is over het windturbinepark aan de Kartenspielerweg.
Aansluitend heeft Wethouder Vandermeulen het politiek standpunt van de Gemeente Gennep toegelicht gevolgd door een debat met de lijsttrekkers van alle politieke partijen van de Gemeente Gennep.

Met ruim 200 bezoekers was de avond goed bezocht.http://www.l1.nl/video/duits-windmolenpark-ven-zelderheide-18-feb-2014
Voor de presentatie van dinsdag 18 februari klikt u hier...>>>
Voor het video-verslag van de Vense Omroep Service
 
embed video plugin powered by Union Development

Op 31.03.2015 is de deadline om je mening te laten weten over het Regionalplan Düsseldorf door een bezwaar te schrijven.

In dit Regionalplan zijn, naast de Kartenspielerweg, ook nog andere gebieden in het Reichswald aangewezen waar mogelijk Windturbines geplaatst kunnen worden (zie hiervoor http://www.brd.nrw.de/planen_bauen/index.jsp , Entwurf Regionalplan, Kapitel 8 Grafische Darstellung). 

Je kunt je mening over deze plannen laten weten door een brief of E-Mail te schrijven aan  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (Postadresse Bezirksregierung Düsseldorf, Dezernat 32, Postfach 300865, DE-40408 Düsseldorf). N.B.: HET IS BELANGRIJK DAT JE IN JE SCHRIJVEN JE VOORNAAM, ACHTERNAAM EN JE ADRES VERMELDT. Schrijven zonder deze gegevens worden niet in behandeling genomen!!!

Het is het mogelijk om hiervoor een standaardbrief te gebruiken, die wij binnenkort beschikbaar stellen. Maar misschien willen sommige van jullie een eigen brief schrijven over deze plannen voor windparken in het Reichswald. Er zijn genoeg redenen om tegen de bouw van windturbines in het Reichswald te zijn:

• In en rond het Reichswald liggen diverse Natura 2000 gebieden 
• Het Reichswald is een belangrijk gebied voor diverse vogels, o.a. de ganzen
• Het Reichsald is een cultuur-historisch woud
• Het Reichswald is een ecologische zone voor wild (doorgang naar de Veluwe)
• Het is niet mogelijk om branden bij windturbines te blussen
• Lawaai e.d. zal ook schade aanrichten aan omliggende bosgebieden en bewoners in de grensstreek.
• Economische schade in de toeristensector, waar bewoners aan Nederlandse zijde financieel afhankelijk van zijn. Toeristen komen hier voor de natuur, de rust en de mooie vergezichten. 

Standaardbrieven/reacties zijn te downloaden op de volgende pagina: http://www.gegenwindreichswald.eu/2015-03-31-pers-reg.htmlKranenburg-Grafwegen, 19 juni 2015 – Met een overgrote meerderheid en 5 onthoudingen en 2 tegenstemmen heeft de raad van de Gemeente Kranenburg afgelopen donderdag 18 juni het voorstel om het bestemmingsplan te wijzigen aangenomen. Het plan wijst een 5 km lange zone van 500 meter breed aan in de zuidkant van het Reichswald, langs de Kartenspielerweg, voor het realiseren van een windpark van 12 windturbines. Rond de 200 tegenstanders van dit plan uit o.a. Ven Zelderheide, Groesbeek, Gennep, Overasselt alsmede uit Kranenburg, Goch, Kleve hadden gehoor gegeven aan de oproep van Tegenwind Reichswald om naar het raadhuis te komen en protest te geven tegen het windpark in het Reichswald. De  tegenstanders verzamelden zich met protestborden en flyers een half uur voor aanvang van de gemeenteraad, welke om 18.00 uur aanving.

In het bijzijn van Duitse en Nederlandse vertegenwoordigers van de pers en de protesterenden begon de vergadering met een voorgelezen verklaring door Burgemeester Steins van Kranenburg. In de verklaring hekelde hij een persbericht, waarin vermeld was dat dit besluit bewust vlak voor de zomervakantie genomen wordt. Na deze verklaring volgde een herhaling van redenen om in het aangewezen gebied een concentratiezone voor windenergie te plannen. Hierbij heeft ook meegespeeld om de windturbines niet verspreid over de gemeentegronden te plaatsen, waardoor een deel van de pachtgelden voor het grondgebied van het windpark in de gemeentekas vloeien. Alle burgers van Kranenburg zouden zo meeprofiteren van zo’n 200 duizend euro opbrengsten.

Met het aannemen van het bestemmingsplan is het windpark in het Reichswald een grote stap dichterbij gekomen. Op dit besluit volgt een openbare inspraakronde. Daarna worden de plannen verder uitgewerkt, om eind 2016 de definitieve plannen voor het windpark te presenteren. Tegenwind Reichswald blijft bij de stelling dat het betreuringswaardig is om bij zo’n belangrijk besluit de openbare inspraakronde zo vlak voor de zomervakantie te plannen. De burgers, ook aan Nederlandse zijde, hebben maar 4 weken de tijd om hun mening te laten weten.