infoboekje

Windturbinepark

 

19 februari 2017 haalde het grensoverschrijdend probleem van Ven-Zelderheide en Milsbeek , het geplande windmolenpark aan de Kartenspielerweg dat pal loopt langs de grens met Nederland, de landelijke pers d.m.v. een artikel in de Volkskrant. Voor het gehele artikel klik hier...>>>

Op donderdag 23 januari jl. heeft de gemeenteraad van Kranenburg het gebied aangewezen voor het plaatsen van windturbines langs de Kartenspielerweg aan het uiterste puntje van de Gemeentegrens van Kranenburg.

Een windturbinepark van deze omvang is niet gewenst. Als Dorpsraad willen we een subcommissie oprichten met mensen welke zicht in dit thema willen verdiepen en in samenwerking met de vereniging Gegenwind (zie voor meer informatie www.tegenwindreichswald.eu) trachten dit initiatief tegen te houden of zoveel mogelijk te beperken.

Dorpsgenoten welke zitting willen nemen in deze commissie kunnen contact opnemen met Twan Haasen (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; 0651786261) of Ludger Pauls (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; 00491775105349).

Op 31.03.2015 is de deadline om je mening te laten weten over het Regionalplan Düsseldorf door een bezwaar te schrijven.

In dit Regionalplan zijn, naast de Kartenspielerweg, ook nog andere gebieden in het Reichswald aangewezen waar mogelijk Windturbines geplaatst kunnen worden (zie hiervoor http://www.brd.nrw.de/planen_bauen/index.jsp , Entwurf Regionalplan, Kapitel 8 Grafische Darstellung). 

Je kunt je mening over deze plannen laten weten door een brief of E-Mail te schrijven aan  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (Postadresse Bezirksregierung Düsseldorf, Dezernat 32, Postfach 300865, DE-40408 Düsseldorf). N.B.: HET IS BELANGRIJK DAT JE IN JE SCHRIJVEN JE VOORNAAM, ACHTERNAAM EN JE ADRES VERMELDT. Schrijven zonder deze gegevens worden niet in behandeling genomen!!!

Het is het mogelijk om hiervoor een standaardbrief te gebruiken, die wij binnenkort beschikbaar stellen. Maar misschien willen sommige van jullie een eigen brief schrijven over deze plannen voor windparken in het Reichswald. Er zijn genoeg redenen om tegen de bouw van windturbines in het Reichswald te zijn:

• In en rond het Reichswald liggen diverse Natura 2000 gebieden 
• Het Reichswald is een belangrijk gebied voor diverse vogels, o.a. de ganzen
• Het Reichsald is een cultuur-historisch woud
• Het Reichswald is een ecologische zone voor wild (doorgang naar de Veluwe)
• Het is niet mogelijk om branden bij windturbines te blussen
• Lawaai e.d. zal ook schade aanrichten aan omliggende bosgebieden en bewoners in de grensstreek.
• Economische schade in de toeristensector, waar bewoners aan Nederlandse zijde financieel afhankelijk van zijn. Toeristen komen hier voor de natuur, de rust en de mooie vergezichten. 

Standaardbrieven/reacties zijn te downloaden op de volgende pagina: http://www.gegenwindreichswald.eu/2015-03-31-pers-reg.html

Begin oktober 2014 organiseerde de gemeente Kranenburg een persconferentie die feitelijk de contractpartner introduceerde. Deze laatste zal het project, indien daarvoor de vereiste procedures zijn doorlopen, tot uitvoering brengen. Het aantal windmolens daty maximaal op de Kartenspielerweg gebrouwd kan worden is teruggebracht tot twaalf. De interviews die eerder door de omroep Gennep (NIMA.RTV) zijn uitgezonden kunt U (nog eens) bekijken via de volgende link:

embed video plugin powered by Union Development

Sinds kort ligt de herziene versie van het "RPD" ter inzage. Hierin zijn (wederom) voorkeurszones voor windenergie in het Reichswald opgenomen. Daar zijn nog enkele zones, direct grenzend aan het bos, aan toegevoegd. Digitaal kunt u hier het RPD inzien. Van 1 augustus t/m 7 oktober 2016 ligt het ontwerp ook bij de ‘Kreisverwaltung Kleve’ ter inzage. In deze zelfde periode kunnen schriftelijke bezwaren en zienswijzen aan het regionaalbestuur Düsseldorf worden ingediend.

Per post: Bezirksregierung Düsseldorf, Dezernat 32, Postfach 300865, 40408 Düsseldorf
Per fax: 0211-475-2982
Per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De betreffende zones in het Reichswald zijn op pagina 5 und 6 schematisch weergegeven. Wij raden een ieder aan en verzoeken u met klem om in de periode 1 augustus – 7 oktober 2016 van uw recht gebruik te maken. U kunt zich dan tegen de voorgenomen plannen in het Reichswald uit spreken. Ook Nederlandse burgers en instanties hebben dit recht. Deze 2e inspraakronde is meteen ook de laatste. Als de voorkeurszones niet uit het RPD geschrapt worden, dan komt de transformatie van het bos naar een industriegebied akelig dichtbij!

Binnenkort vindt u op de website (http://www.gegenwindreichswald.eu/nieuws.html) enkele tips voor uw bezwaarschrift/zienswijze.